Introductie voor zelfbouwers en bouwgroepen

Zelf of samen je huis bouwen biedt veel voordelen. Om die voordelen te benutten, moet je je als opdrachtgever wel goed voorbereiden en blijven informeren. Op deze website ben je daarvoor aan het juiste adres. 

Hieronder lees je wat deze site je in iedere fase van je project te bieden heeft.

Oriëntatie
Twijfel je nog of je wel je eigen huis wilt bouwen? Bekijk dan in het onderdeel inspiratie eens de woningen en projecten die eerder in opdracht van zelfbouwers of bouwgroepen zijn gerealiseerd. Raadpleeg ook het onderdeel informatie om uit te zoeken wat de voordelen en valkuilen van zelfbouw zijn. Bekijk daarna het onderdeel bouwkavel om te zoeken naar een geschikte bouwlocatie. Je vindt er niet alleen individuele kavels, maar gemeenten en andere aanbieders bieden er ook regelmatig kluswoningen of bestaande gebouwen (zoals kerken, scholen of kantoren) aan die door particulieren kunnen worden omgebouwd tot woningen. Wil je een bouwgroep starten of je aansluiten bij een bestaande bouwgroep die nog deelnemers zoekt, neem dan een kijkje in het onderdeel bouwgroep. Om het vinden van een geschikte bouwlocatie te vereenvoudigen, kan je als zelfbouwer of bouwgroep ook (gratis) een eigen basisaccount aanmaken en een abonnement nemen op de kavelservice. Je ontvangt dan iedere zaterdagochtend een email als er in jouw zoekgebied nieuwe particuliere bouwlocaties worden aangeboden.  

Beoordeling geschiktheid bouwlocaties
Als je enthousiast bent over een locatie is het verstandig te onderzoeken of je er wel kunt bouwen wat je wilt. Daarvoor moet je het bestemmingsplan en de bouwregels bestuderen of iemand in je omgeving vragen dat voor je te doen. Je moet ook weten of je je woonwensen wel binnen je budget kunt realiseren op de locatie. Om je budget vast te stellen, doe je er verstandig aan in een vroeg stadium een inkomenstoets te laten doen bij een bank of erkende financiële intermediair. Het onderdeel financier biedt daarbij wellicht aanknopingspunten. Wellicht zijn er ook subsidies of stimuleringsregelingen die interessant voor je kunnen zijn. Een overzicht daarvan tref je binnenkort aan in startkapitaal. 
Als je weet wat je budget is, kan je als zelfbouwer gebruik maken van de financiële planner op deze website om te bepalen wat je binnen je budget ongeveer kunt bouwen. Let op: de financiële planner is op dit moment alleen beschikbaar voor zelfbouwers die een nieuwe woning op een individuele kavel willen realiseren. Voor andere toepassingen is de planner nog niet geschikt. Als je de financiële planner wilt gebruiken, sluit dan tegen betaling van een beperkt jaarlijks bedrag een plusaccount af. Met een plusaccount heb je meteen ook toegang tot allerlei andere handige online diensten. Heb je als zelfbouwer of bouwgroep bijvoorbeeld een vraag of verzoek, dan kan je die via de website ad hoc voor online advies voorleggen. Uiterlijk de volgende werkdag tref je dan op je persoonlijke pagina een vrijblijvende kostenopgave aan. Daarin wordt ook aangegeven binnen hoeveel tijd er op je vraag of verzoek gereageerd kan worden. Als je akkoord bent met deze opgave, wordt je vraag of verzoek binnen de afgesproken tijd beantwoord door een specialist op het gebied van zelfbouw. De afgesproken advieskosten worden daarna automatisch op je online saldo in mindering gebracht. Na het afsluiten van een plusaccount tref je op je persoonlijke pagina een online saldo van 50 euro in je transactieoverzicht aan. Als je je saldo wilt tussentijds wilt opwaarderen, kan je je saldo voor het vragen van online adviezen op ieder moment via online bankieren aanvullen.

Ontwerpen en bouwen van je huis
Er zijn meerdere wegen om je eigen huis te ontwikkelen en te laten bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een architect inschakelen om een ontwerp-op-maat te laten maken. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar woningontwerp of een bouwconcept van een bouwbedrijf. Het is mogelijk een individuele woning op een eigen bouwkavel te bouwen, maar het is ook een optie samen met andere particulieren een bouwgroep te vormen en meerdere woningen tegelijk te realiseren. In het onderdeel informatie tref je meer informatie over de keuzemogelijkheden aan. Welke keuze je ook maakt, om je project tot een succes te maken is het van groot belang de juiste partijen bij het ontwerp en de bouw van je woning te betrekken. Via de onderdelen architect, adviseur en aannemer kan je je uitgebreid oriënteren. 
Met een basisaccount heb je binnenkort via het onderdeel voordeel ook toegang tot inkoopvoordelen die wij de komende periode voor zelfbouwers en bouwgroepen zullen uitonderhandelen.  
Met een plusaccount heb je toegang tot een besloten archief met handige voorbeelddocumenten en -contracten, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Dat is bijvoorbeeld handig als je houvast zoekt bij het maken van (contractuele) afspraken met andere partijen.
Het bouwen van een duurzaam huis wordt steeds belangrijker. In het onderdeel duurzaamheid vind je binnenkort praktische informatie die je bij de bouw van een duurzaam huis kan helpen.  

Oplevering van je huis
Als de oplevering van je huis nabij is, kan je binnenkort via het onderdeel leverancier verkennen van welke handige diensten en producten je gebruik kunt maken bij de afbouw van je woning, het ontwerp van je tuin of interieur, de inrichting van je woning, je verhuizing, etcetera. 
Wil je foto's van je woning en je ervaringen met de realisatie van je huis met andere zelfbouwers delen, richt dan (gratis) je eigen profielpagina in. Als je als zelfbouwer het adres van je nieuwe woonlocatie toevoegt, wordt je huis automatisch opgenomen in het onderdeel inspiratie. Je hoeft daar overigens niet mee te wachten tot je huis opgeleverd is. Voor bouwgroepen kan dat laatste interessant zijn, omdat je als bouwgroep via je profielpagina onder de aandacht kan brengen dat de groep nog op zoek is naar nieuwe deelnemers. Profielpagina's van bouwgroepen zijn te vinden via de onderdelen inspiratie en bouwgroep.Nieuws

22

feb.

oproep: laat je onalledaagse woning zien

Voor een nieuw online programma van De Telegraaf is Stepping Stone Producties op zoek naar bijzondere woningen. "Woont u met plezier in een onalledaags huis en mag onze presentatrice bij u binnen kijken? Onze presentatrice bezoekt graag huizen die bijvoorbeeld van alternatieve materialen zijn gebouwd, een bijzondere vorm hebben of op andere wijze opvallen." 

lees verder

3

feb.

Gezocht: cataloguswoningen voor nieuwe woonwijk

De gemeente Papendrecht start binnenkort met de uitgifte van circa 75 individuele bouwkavels in het woongebied Land van Matena. In deze nieuwe woonbuurt aan de oostzijde van Papendrecht wordt de komende jaren een rustig, groen woonmilieu gerealiseerd met grondgebonden woningen in het hoge(re) prijssegment. Vooruitlopend op de uitgifte van de kavels heeft zich al een groot aantal geïnteresseerde kopers bij de gemeente aangemeld.

Uit marktonderzoek blijkt dat er onder deze geïnteresseerden grote belangstelling bestaat voor de realisatie van een woning op basis van een reeds uitgewerkt woningontwerp ('een woning uit een catalogus'). Om deze kavelkopers te faciliteren, heeft de gemeente Papendrecht adviesbureau De Regie ingeschakeld om een catalogus met afgeprijsde woningontwerpen samen te stellen. Bouwbedrijven die hun woningontwerpen bij de toekomstige kavelkopers onder de aandacht willen brengen, kunnen dat tot uiterlijk 3 maart as. kenbaar maken. 

lees verder

Twitter